Råd til et stærkere forhold
Skændes du også med din partner om økonomi?

Skændes du også med din partner om økonomi?
Så er du ikke alene! Faktisk indrømmer 12 % af alle danske par, at de skændes om økonomien, ifølge en ny undersøgelse fra Nordea. Disse tal viser, at økonomiske uenigheder er helt normale i parforhold, og at det er i orden at være uenige om penge. Statistikken viser også, at flere kvinder end mænd rapporterer om økonomiske skænderier, ifølge en undersøgelse fra Intrum. Her svarer 21 % af de danske kvinder, at økonomien skaber problemer i deres forhold sammenlignet med 13 % af mændene. Desuden finder 15 % af kvinderne det svært at tale åbent med deres partner om privatøkonomi, sammenlignet med 10 % af mændene. Dette kan indikere, at kvinder måske oplever diskussionerne omkring økonomi, som mere negative end mændene.

De fleste par - ca. 70 % - svarer, at de ikke skændes om penge. Dog når det drejer sig om unge og/eller ugifte par eller par med unge familier, kan overforbrug og køb af ting, der ikke er nødvendige, let føre til skænderier. Det kan skyldes, at de på dette tidspunkt i forholdet stadig er ved at finde ud af deres fælles økonomiske regler og mål.

 

 

Hvorfor sker det?
Typiske udfordringer, som par kan stå over for, når de har økonomiske diskussioner, er bl.a. at de ikke forstår hinandens værdier, at de undgår diskussionen helt og holdent eller føler sig angrebet eller kritiseret af partnerens økonomiske beslutninger. Den ene partner kan f.eks. føle sig frustreret over, at den anden bruger penge på unødvendige indkøb. Samtidig kan den anden føle, at partneren ikke værdsætter hans/hendes økonomiske bidrag til husholdningen.

Økonomiske beslutninger er ofte knyttet til vores kerneværdier og følelser, hvilket kan gøre det svært at tale om dem med vores partner. De økonomiske skænderier handler derfor ofte mere om værdier end om penge. Uenighed om udgifter til børnenes hobbyer kan f.eks. udløse følelser af utilstrækkelighed eller skyldfølelse over ikke at kunne forsørge dem, som vi ønsker det. Det er vigtigt at erkende, at følelser kan være årsag til økonomiske uenigheder, og at det er normalt at have forskellige værdier og prioriteringer. Vejen til at undgå skænderier, ligger i, at kunne udtrykke sine værdier og mål omkring økonomien på en måde, hvor der er plads til hinanden.

Begynd rejsen mod et stærkere forhold

Med vores årsabonnement får du indsigt i hvad der kan ske I alle de faser i et parforhold, I måske kommer igennem. Og du får helt konkrete muligheder for at håndtere utroskab, jalousi, karriere, sygdom, misbrug, børn, dating og meget mere.

Bliv medlem