Råd til et stærkere forhold
Skændes du også med din partner om økonomi?

Skændes du også med din partner om økonomi?
Så er du ikke alene! Faktisk indrømmer 12% blandt par i Danmark at de skændes om økonomien, ifølge en ny undersøgelse fra Nordea. Disse tal viser, at økonomiske uenigheder er helt normale i parforhold, og at det er normalt at være uenige om penge.

En anden statistik viser, at flere kvinder end mænd rapporterer om økonomiske skænderier, ifølge en undersøgelse fra Intrum. Her svarer 21 % blandt kvinder i Danmark, at økonomien skaber problemer i deres forhold mens kun 13 % af mændene siger det samme. Desuden finder 15 % af kvinderne det svært at tale åbent med deres partner om privatøkonomi, sammenlignet med 10 % blandt mændene. Det indikerer at kvinder måske oplever diskussionerne omkring økonomi, som mere negative end mændene.

De fleste par - ca. 70% - svarer, at de ikke skændes om penge. Dog når det drejer sig om unge og/eller ugifte par eller unge familier, kan overforbrug og køb af ting, der ikke er nødvendige, let føre til skænderier. Det kunne skyldes, at de på dette tidspunkt i forholdet, stadig er ved at finde ud af deres fælles økonomiske regler og mål.

 

 Hvorfor sker det?
Typiske udfordringer som par kan stå over for, når de har økonomiske diskussioner, er bl.a. at de ikke forstår hinandens værdier, at de helt undgår diskussioner om penge, eller føler sig angrebet eller kritiseret af partneren når det gælder økonomiske beslutninger. Den ene part kan føle sig frustreret over, at den anden bruger penge på hvad der opleves som unødvendige indkøb. Samtidig kan den anden part føle, at partneren ikke værdsætter hans/hendes økonomiske bidrag til husholdningen.

Økonomiske beslutninger er ofte knyttet til vores kerneværdier og følelser, hvilket kan gøre det svært at tale om med vores partner. Vær derfor opmærksom på, om jeres pengediskussioner i virkeligheden handler mere om værdier end om penge? Et eksempel er, at har I uenighed om udgifter til børnenes hobbyer, kan det udløse følelser af utilstrækkelighed eller skyldfølelse over ikke at kunne forsørge dem. Det er vigtigt at erkende, at følelser kan være årsag til økonomiske uenigheder, og at det er normalt at have forskellige værdier og prioriteringer. Vejen til at undgå skænderier, ligger i at kunne udtrykke sine værdier og mål omkring økonomien på en måde, hvor I giver plads til hinandens forskelligheder, og begge bidrager til at inddrage hinanden I løsninger og beslutninger.

Begynd rejsen mod et stærkere forhold

Med vores årsabonnement får du indsigt i, hvad der kan ske I alle de faser i et parforhold, I måske kommer igennem. Og du får helt konkrete muligheder for at håndtere utroskab, jalousi, karriere, sygdom, misbrug, børn, dating og meget mere.

Bliv medlem